ATV HAKKINDA BİLGİLER

              1- ATV ler on road ve off road olarak 2 ye ayrılıyor. On Road modeller faturaları ile birlikte trafiğe uyumluluk ve yeterlilik belgesi ile teslim edilirler. Uyumluluk belgesi, bu araçların emisyonlarının, teçhizatlarının ( Arka dikiz aynaları, sinyaller, fren lambası ve diğer tüm aydınlatma ekipmanlarının) mevcut ve yeter miktarda oldugunu bunların mühendisler tarafından onaylandıgını gösteren belgedir. Bu belge olanlara on road olmayanlara off road denir.

2- Off road modeller trafiğe kesinlikle çıkamazlar. (çıkmaları için ilgili makine mühendislerinden bir proje çizilirse, ve bu eksik donanımlar tamamlanırsa ve oda tarafından onaylanırsa trafiğe çıkabilme ihtimali vardır. ihtimal diyorum çünkü bu evrakları her trafik şubesi uygun görmüyor, denenmiştir, örnekleri vardır)

3-On road olan her atv trafiğe çıkabilir. ancak kesinlikle ve kesinlikle trafik tescili yapılmalı ve üzerinde plakası olmalıdır. trafik tescili yapılabilmesi için uyumluluk belgesi, faturası ve ilgili vergilerin öndemiş olması gerekir.

4-Kanuni gibi bazı markaların aynı atvleri hem on road hemde off road olarak sattığını görebilirsiniz. bunun amacı sadece arazide kullanmak isteyenleri ÖTV ödemekten kurtarmaktır. plaka çıkarmaları gerekmediği için ötv ödenmez haliyle on road 3500tl iken off road olanı 2800TL den satılır. ama trafiğe çıkamaz.

5-On road atv ile trafiğe çıkabilmek için, A2 sınıfı ehliyetinizin olması şarttır, bununla birlikte mecburi takılması gereken birde kask vardır.Plakanız atv nizde, Ruhsatınız cebinizde, kaskınız kafanızda ve muayeneniz tam ise ise sizi cumhurbaskanı gelse yine yolunuzdan alıkoyamaz. Antalya manavgattayım, jandarma trafikte, trafik polisidebeni çok durdurdu, hala da durdururlar. ellerine koz vermem, kaskımı takarım evraklarımıda veririm, bak arkada plakam takılı derim ve geçer giderim.

6-Gelelim vergilendirme mevzusuna: arkadaşın birisi demişki bu araçlar ruhsatta arazi aracı diye
geçiyor. Ne haklı ne haksız. ülkemize ilk girdiğinde bu araçların trafie çıkıp çıkamayacagı bi türlü çözülememişti. uyumluluk belgesi ilk baslarda çıkmış olan ve hala satılmakta olan atv ler o evraklarda arazi aracı olarak düzenlendi. haliyle 1300cc altı jip muamelesi görüyor ve şu anda ortalama 6 ayda bir 190 tl bandrolleri var. ANCAK HEPSİ DEĞİL. benim 2atv m 2008 model ve ruhsatta motorsiklet olarak geçiyor. bandrolü 36tll civarı, senede 72tl yapıyor. ancak geçen burdan bir arkadas kanuni aldı, 2006 model olmasına rağmen 380 tl vergi ödüyor.

7-Kullanım özelliklerine gelince, binen kullanan ne oldugunu bilen arkadaslarında dediği üzere dingil ve aks mesafeleri arabalara oranla kısa olan bu 4 tekerli canavarlar, asfatta ve kaymayan diğer düz zemnlerde arazidekinden çok daha tehlikeli. aks mesafesinin kısalıgı direksiyona yaptıgınız ufacık müdehalenin 50-60kmh üzeri hızlarda sizi üzerinden atma gbi bir tepkisi var. ben hem arazide, hem otoyolda hemde şehiriçi trafiğinde kullanıyorum. arazide atv nizin kalitesine ve dayanıklılığına göre uçun hoplayın zıplayın, gaza basın çok dengelidir. ancak asfaltta bu yok. efendi efendi binilmeli, dikkatli olmak şart. şhirçinde çok rahat, heryere girip çıkarsınız. ancak atv alacaksanız geri vitesli olması çok önemli. aksi halde şhiriçi ızdırap olur etrafın komik bakışları eşliğinde atv nizden iip onu geri geri itmeniz söz konusu olabilir.

8-Zayıf motorlu çin malı atvlerin araziye biraz daha yatkın olabilmesi için çekiş gücünü artırmak gerekeceğinden şanzımanlarıyla oynanır, bu ya ilave vites, ya takviye vitesi ya da lastik ebatları değiştirilmek sureti ile olur. ama bunların yapılması asfaltta hız kaybıdır. bu nedenle eski kanuni 150cc atv mle 50-60 km/h max hıza cıkarken, kymco mxu 150cc ile 90-100km/h hıza çıkabiliyorum. üstelik tahrik kayışı sistemi ile ve kaliteli bir şanzımanla arazininde canına okuyabiliyorum.. gibi gibi

9- Tanıdığım samimi olduğum atv sahiplerinden çoğu sırf hevesi için aldılar. ancak büyük kısmı 3-5 ay sonra atvlerini bi kenara attılar. ben ve benim gibi 2-3 arkadaşım ise ilk günkü heyecanımızla hergün kontağı çevrip yolumuza bakıyoruz.. Arabadan soğudum, 2 tekerli hiç bişey zevk vermiyor artık. inşallah herkesin bir imkanı olur ve keyfi tadabilir

Yorumlar

Yorum Gönder